BİLİMSEL İŞBİRLİKLERİ ve KATKILAR
FenLab ARGE ve müfredat geliştirme çalışmaları büyük üniversitelerimizde görevli öğretim üyeleri ve doktora öğrencilerinin çabalarıyla yürütülmektedir. ARGE çalışmalarında, özellikle geliştirilen deney düzeneklerinin hayata geçirilmesi, atölye çalışmaları, basit makineler ve robotik konularında üniversite dışı sanayi kurumları ve şirketlerle de işbirlikleri geliştirilmektedir.
FenLab tanıtımları ve eğitimlerinde ülkemizin en önemli toplumsal bilim kaynaklarından biri olan Fizikist ile ITAP arasında işbirliği yapılması kararlaştırıldı. İşbirliği ITAP FenLab ve Fizikist etkinliklerinin tanıtımında ve duyurularında ortak hareket etmekten, topluma yönelik ortak bilimsel seminerlerin düzenlenmesi ve eğitmen kadrosu değişimlerine kadar geniş bir yelpazede gerçekleştirilecek.
ITAP FenLab eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetleri, 2015 yılında İstanbul’da (2014’te başlayan Ankara’daki çalışmalara ek olarak) MEF Okulları Ulus Kampüsünde bulunan Ortaokul binasında kurulan FenLab Uygulama Merkezinde yürütülmüştür. FenLab’ın İstanbul’da tanınmasına katkıda bulunan bu idealist katkıdan ötürü MEF Okullarına teşekkür ederiz. FenLab 2016 Sonbaharından itibaren İstanbul’da başka bir adrese taşınmıştır.
ITAP FenLab eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetleri, Maya Eğitim Kurumları‘nın idealist katkısıyla, 2014 Eylül ayından itibaren, Maya Koleji Oran Kampüsü’ndeITAP’a tahsis edilen ve aynı anda 75 öğrencinin 3 farklı mekanda eğitim alabilmesine olanak sağlayan gelişmiş bir eğitim alt yapısında gerçekleştirilmiştir. Bu işbiliği sayesinde FenLab’ın İstanbul’da ve tüm Türkiye’de tanınması mümkün olabilmiş, ARGE ve müfredat konusunda yaptığımız gelişmeler ağırlıklı olarak MAYA’daki alt yapımızı kullanarak gerçekleştirilmiştir. Şu anda FenLab+ adı altında yapılan zenginleştirilmiş bilim/mühendislik laboratuvarı ve uluslararası işbirlikleri bu alt yapıyı kullanabilmemiz sayesinde mümkün olabilmiştir. FenLab’ın akademik seviyede daha da geliştirilebilmesi için bize bu ortamı sağlayan Maya Eğitim Kurumları’na teşekkür eder, ileride tekrar işbirliği yapabilmeyi ümit ederiz.
Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Eğitimi (FeTeMM) ile ITAP FenLab ilköğretim matematik ve fen eğitimi alanlarında müfredat geliştirme ve ARGE çalışmalarına başlamıştır. Bu akademik işbirliği içerik geliştirmeye ek olarak eğitmenlerin teorik ve uygulamalı eğitimini de kapsamaktadır.
FenLab ahşap işleme ve kağıt sanatları (origami-kirigami) içerik çalışmaları Gilika Çocuk Tasarım Atölyesi ile ortaklaşa yürütülmektedir. 2013-2014 eğitim yılında aynı mekanda çalışmalarını hayata geçiren Gilika ve FenLab, fen-matematik-geometri alanlarında ilköğretim öğrencilerinin hayalgücü ve yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri bütünleşik bir müfredatı tamamlama programını geliştirmeye devam etmektedir.
ITAP FenLab internet sayfası Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Yard. Doç. Dr. Enis Karaarslan ve öğrencileri Erdem Türk, Mustafa Erkan Başar ve Osman Mutlu ile Bilgi İşlem Merkezi’nden Uğur Bekçibaşı tarafından geliştirilmiş ve hazırlanmıştır. Kendilerine bu desteklerinden ötürü sonsuz teşekkür ediyoruz.
FenLab çalışmalarının başlatılabilmesi ve sürdürülebilmesinde emeği geçen, başta Bilge Kaynarca, Sevgi Bakırcı, Ahmet Karakaş ve Fırat Yılmaz olmak üzere tüm gönüllülerimize gösterdikleri üstün bilimsel sivil toplum duyarlılıklarından ötürü şükranlarımızı sunarız.