Daha önce meyve sinekleri, fareler, tavşanlar ve domuzlar üzerinde yapılan araştırmalar, şimdi de evcil kedilerle gerçekleştiriliyor.
Bilim insanları, klonlama tekniğiyle genleri değiştirilen kedilerin, insanların ve kedigillerin hastalıklarıyla ilgili tıbbi araştırmalarda önemli faydalarının olacağını belirtiyor.
Üç kedi yumurtasına “Yeşil renkte parlamaya” neden olan “floresan proteini” (GFP) isimli, gen taşıyıcı virüs enjekte eden ABD’li bilimadamı Eric Poeschla, bu tekniğin klasik klonlama tekniğinden daha kolay ve etkin olduğunu belirtti.
Hürriyet’in İngiliz The Guardian’dan aktardığı habere göre GFP geni, denizanalarında bulunuyor ve belli ışık yoğunluklarında parlamaya neden oluyor.
Minesota’daki Mayo Klinik’te çalışan Poeschla, araştırmasının ilk sonuçlarını paylaştığı röportajında, “floresan kedilerin” HIV/AIDS ile mücadele için gerçekleştirilen bilimsel çalışmalarda yardımcı olabileceğini açıkladı.
Kedilere de, HIV’in çok benzeri bir virüsün (FIV) bulaştığını ve tıpkı HIV gibi bünyelerini zayıflatarak hastalanmalarına neden olduğunu belirten araştırmacılar, kedilerdeki bu virüsle başa çıkılabilir, direnç kazanılabilirse AIDS çalışmalarında da önemli bir ilerleme kaydedileceğini düşünüyor.
ntvmsnbc.com’dan