





Buradasınız: Anasayfa › Kurumsal
Bilimin gitgide daha yüksek oranlarda günlük yaşantımıza girmesinden ve toplumun bilime olan merakının artmasından kaynaklanan taleplerinden ötürü, geçmişte büyük bilimsel atılımları yapan bilim adamlarının toplumdan soyutlanmış bir şekilde bilime katkıda bulunmaları çağımızda artık mümkün görülmemektedir. Toplumların günlük hayatta gittikçe artan miktarlarda kullanılan bilimsel yasa ve kurallara olan ilgisi birçok ülkede ulusal bilim stratejilerinin topluma yönelik boyutlarının zenginleştirilmesine yol açmış ve ülkelerin gelecek planlarını etkilemeye başlamıştır. Ülkemizde de bilim toplumu plan ve projelerinin aktif bir şekilde yapılmakta olduğu son yıllarda benzer stratejiler geliştirilmiştir. ITAP Bilim ve Toplum Merkezi, bilim insanlarının topluma yönelik bilimsel programlar hazırlamasına ve toplumun bu türden taleplerinin karşılanmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özellikle gökbilim ve fizikte yaşanan gelişmeler ve bunların günlük hayatımıza yansımaları, toplumun her kesimi tarafından ilgi ve merakla, çoğu zaman da eksik hatta yanlış bilgilerle takip edilmektedir. Bu husus, bilim insanlarına, geniş kitlelere ulaşarak bilgiyi doğru şekilde aktarma sorumluluğunu yüklemektedir. Bu bağlamda birçok kurumda toplumun farklı kesimlerine erişerek popüler ve eğitsel anlamda hazırlanan projeler/etkinlikler yürütülmektedir. Bilimsel kültürün yerleşmesinin, toplumsal gelişimin lokomotifi olduğu düşüncesinden hareketle, bilimsel metodolojinin bireylere erken yaşta aşılanabilmesinin büyük önem taşıdığını düşünmekteyiz. Dolayısıyla toplumun her kesiminden bireylerin temel düzeyde de olsa bilim ve metodolojisi ile tanışmış olmaları, bilim toplumuna giden süreçte önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu yaklaşım, yetişkin bireylerin ufkunu genişletmelerine katkıda bulunacağı gibi çocuklarının da eğitim – öğretim sürecinin ileriki aşamalarında tercihlerinin doğru belirlenmesi açısından da önemli olacaktır.
Ülkemizde gözlemevine sahip sınırlı sayıda bilim merkezi bulunması nedeniyle, ülkemizin neresinde olursa olsun, gökbilime meraklı ve istekli bireylerin bir gözlemevi tecrübesi yaşaması ihtimali düşüktür. Ülkemizdeki bilim merkezleri ve gözlemevlerinde belirli programlar dahilinde düzenlenen etkinliklerin sayı ve nitelikleri artırıldığı taktirde ülke çapında bilim kültürünün gelişimine katkıda bulunulacaktır. ITAP hem konum hem de etkinliklerindeki çeşitlilik itibarı ile içinde bulunduğu bölgeyi avantajlı bir bölge haline getirme potansiyeline sahiptir ve bu konuda hali hazırda birçok faaliyet yapmaktadır. Bir süredir hazırlık çalışmaları devam eden ve 2011 yılı ilkbahar döneminde faaliyete geçecek olan ITAP Gözlemevi, Bilim ve Toplum Merkezi’nin gerçekleştireceği faaliyetlere önemli katkılarda bulunacaktır.
ITAP Bilim ve Toplum Merkezi, fizik, astronomi gibi doğa bilimleri konusunda ülkemizdeki bilim kültürünün derinleştirilmesine ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
ITAP Bilim ve Toplum Merkezi’nin öncelikli hedeflerinden biri de çocuklara yönelik fizik ve astronomi etkinliklerinin bazılarında ailelerin de katılımcı olarak çocuklarla beraber bulunmalarıdır. Ailelerin çocuklarının bilimsel gelişmeleriyle yakından ilgilenmeleri ve daha çok vakit ayırmaları, birtakım basit ve ilginç bilimsel projelerin her gün yemek masasında yapılabilecek basit aile etkinlikleri haline dönüştürülmesi ile mümkündür. Sadece çocukların ya da yetişkinlerin katıldığı programlar şeklinde olmayıp bu her ikisinin de birlikte katılımı yaygın etki yaratacak ve bilim toplumuna geçiş hızlandırılabilecektir. Bununla beraber, bilimsel uğraşıların yüksek konsantrasyon ve sabır gerektiren çalışmalar olduğu ve sakin ortamlar gerektirdiği hususlarının çocuklara aşılanabilmesi, bilimsel ve rasyonel düşünme yöntemlerinin öğretilebilmesi, yaratıcılıklarının öne çıkarılabilmesi, ailelerinin onlarla birebir ilgilenmeleri ile mümkün olabilecektir.
— 26 Mayıs 2019
— 16 Temmuz 2015
— 14 Temmuz 2015
Aksi belirtilmedikçe, bütün içerik hakları ITAP BTM’ye aittir. Copyright © 2011